پای صنعت گل لنگ می زند - نمایش محتوای خبر
پای صنعت گل لنگ می زند
پای صنعت گل لنگ می زند

صنعت گل و گیاه یکی از صنایع ارزآور است، ولی این صنعت در ایران گرفتار مشکلات و معضلات بسیاری است که توان تولیدکننده را گرفته است.استان مرکزی و بویژه شهرستان محلات به عنوان یکی از تولیدکنندگان اصلی گل و گیاه کشور از این مشکلات بیبهره نیست. پس به همین بهانه در نشستی که به همت ایسنا برگزار شد، چالشهای صنعت گل و گیاه استان با حضور مسئولان استان و شهرستان محلات و تولیدکنندگان گل و گیاه این شهرستان بررسی شد.
به گزارش ایسنا، منطقه مرکزی، سید احمد سجادی فرماندار محلات در این نشست با اشاره به قدمت 70 ساله شهرستان در زمینه تولید گل و گیاه و موقعیت جغرافیایی و شرایط اقلیمی آن که تولیدات موفقی را در این زمینه رقم زده است، بر توجه به این پتانسیل تاکید کرد و گفت: براساس آمار و ارقام موجود 900 هکتار از اراضی کشاورزی شهرستان به تولید گل و گیاه اختصاص دارد که بخش اعظمی از آن به شکل سنتی به تولید میپردازند.
وی با اشاره به تجربه 70 ساله فعالان این حوزه که تولیدات خوبی را موجب شده است، اظهار کرد: شهرستان محلات از جمله شهرستانهایی است که متنوعترین تولیدات گل و گیاه را به خود اختصاص داده است و اولین تعاونی گل و گیاه فعال کشور تعاونی گل و گیاه محلات است که بیش از 300 عضو دارد، علاوه بر آن شرکت تعاونی دهکده گل و گیاه نیز در این شهرستان فعال است.
سجادی سطح زیرکشت این دهکده را در حال حاضر 20 درصد عنوان کرد و در خصوص ظرفیتهای حوزه گل و گیاه شهرستان گفت: پایانه گل و گیاه محلات سومین یا چهارمین پایانه کشوری است که افزایش ظرفیت آن در دستور کار قرار دارد، علاوه بر آن محلات میزبان پژوهشکده ملی گل و گیاه کشور نیز هست که خدمات پژوهشی بسیاری را به کشور ارائه میکند.
وی به برگزاری نمایشگاه گل و گیاه به عنوان باسابقهترین نمایشگاههای کشوری اشاره کرد و افزود: تا سال گذشته این نمایشگاه در شهریورماه برگزار میشد، اما امسال با توجه به شرایط اقلیمی و تولیدی شهرستان برگزاری آن به اردیبهشتماه انتقال یافت و براساس ارزیابی غیررسمی این انتقال اقدام مثبتی بود.
سجادی عمدهترین مشکلات گل و گیاه محلات را کمبود آب و تولید پراکنده عنوان کرد و افزود: تولید پراکنده باعث میشود که توان بالقوه صادراتی این محصول به بالفعل نرسد، البته اگر تعاونیها وظیفه خود را در متمرکز کردن تولید در شهرستان به انجام برسانند، دستیابی به هدف صادرات 100 میلیون دلاری درصد احتمال بیشتری خواهد یافت.
جایگاه پایین ایران در تولید و صادرات گل
پس از تبیین سابقه و وضعیت فعلی محلات در زمینه گل و گیاه از زبان فرماندار شهرستان، اسدی معاون سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی به تشریح شرایط تولیدات گل و گیاه زینتی در این شهرستان پرداخت و افزود: براساس برآورد این سازمان در حال حاضر حدود هزار هکتار از سطح زیر کشت استان به گل و گیاه زینتی اختصاص دارد و از این میزان حدود 410 هکتار فضای گلخانهای شامل 14 هکتار گلخانه شیشهای در محلات، 250 هکتار گلخانه فلزی در خمین و محلات و 146 هکتار گلخانه چوبی که عمدتا در خمین و محلات هستند و مابقی سطح زیر کشت شامل 600 هکتار در فضای باز است.
وی این تعداد گلخانه در سطح استان را عامل اشتغال 5 هزار نفر در بخش گل و گیاه زینتی دانست و تصریح کرد: تولیدات استان مرکزی در زمینه گلهای شاخه بریده 200 میلیون شاخه در سال گذشته بوده است که مقام دوم کشوری را در این بخش برای استان رقم زده است.
اسدی اضافه کرد: استان مرکزی در سال 94 با تولید 52 میلیون گلدان و گلهای آپارتمانی مقام سوم کشوری را به خود اختصاص داد و در زمینه تولید گلهای فصلی و نشائی با تولید 159 میلیون بوته مقام اول کشور را کسب کرد، همچنین در تولید درخت و درختچه زینتی با 82 میلیون اصله مقام سوم کشور را داراست.
سرانه مصرف گل ایران یک دهم سرانه مصرف دنیاست
وی با بیان اینکه نگاه به تولید باید مبتنی بر بازار مصرف بوده و تولیدکننده ابتدا باید بازار هدف را شناسایی کند، افزود: گل یک کالای لوکس محسوب میشود و سرانه مصرف آن در ایران 15 شاخه است که همین تعداد محدود نیز برای استفاده در مراسمات که عمدتا خاکسپاریها هستند خریداری می شود. براین اساس مصرف سرانه گل در ایران معادل یک دهم سرانه 150 شاخهای گل در دنیاست.
اسدی با بیان اینکه رشد مصرف گل و گیاه در کشور نیازمند فرهنگسازی است، گفت: در دیگر کشورها گلها به سوپرمارکتها هم راه پیدا کردهاند و در سبد فروش سوپرمارکت و سبد خرید مردم جایگاه بسیار محکمی دارند. رسیدن به چنین جایگاهی نیازمند همکاری و فرهنگسازی توسط تمامی دستگاههای ذیربط است و تا زمانی که مصرف گل در داخل کشور افزایش نیابد مشکلات بازار گل نیز ادامه خواهد داشت.
وی با اشاره به جایگاه مناسبی که استان مرکزی در تولید گل و گیاه در سطح کشور دارد، جایگاه جهانی ایران در تولید گل را در ردههای پایین دانست و گفت: امروز در جایگاه 113 تولید و صادرات جهانی گل قرار داریم در صورتی که تا چند سال پیش در جایگاه 107 جهان قرار داشتیم. عوامل مختلفی در از دست دادن جایگاه ایران در سطح جهانی تاثیر داشته است، البته امروز عمده صادرات کشور از محلات انجام میشود و محلات مقام اول را در تولید صادراتی دارد، اما در مقایسه با صادرات دنیا رده پایینی را در اختیار داریم.
وی یکی از مسائلی که باعث انگیزهزایی تولید در بخش کشاورزی خاصه تولید گل و گیاه زینتی میشود، نگاه حمایتی به این بخش دانست و با تاکید بر اینکه انتظار میرود بخش گل و گیاه مورد حمایت همه دستگاهها قرار گیرد، افزود: متاسفانه امروز نگاه حمایتی در این بخش حاکم نیست، در حالی که در حوزه ترویج فرهنگ مصرف و تولید گل وگیاه باید حمایتهای لازم اعمال شود.
اسدی تصریح کرد: در بسیاری از موارد تولیدکنندگان برای تولید با کیفیت دست به سوی بازارهای خارجی دراز میکنند. به عنوان مثال برای تولید گل شاخه بریده بسیار مناسب باید از پایههای هیبرید خارجی استفاده کنیم چراکه از نظر تحقیقات و تبدیل پژوهش به عمل به درجهای نرسیدهایم که تولیدکنندگان از واردات بینیاز باشند و متاسفانه در این شرایط خروج ارز از کشور را شاهد هستیم.
وی با اشاره به اینکه امروز واردات یک پایه رز خارجی 3.5 یورو ارز از کشور خارج میکند، گفت: اگر تلاش کنیم که تولید پایه رز در کشور محقق شود علاوه بر ممانعت از خروج ارز، هزینهها در این بخش به یک سوم کاهش مییابد و علاوه بر آن از تولید داخلی نیز حمایت شده است.
ضربه بزرگ هدفمندی یارانهها به صنعت گل
معاون جهاد کشاورزی استان مرکزی یکی از مشکلات صنعت گل و گیاه زینتی شهرستان محلات را سنتی و کوچک بودن واحدهای تولید اعلام کرد که برای استانداردسازی نیازمند حمایت هستند و عنوان کرد: یکی از لطمههای بزرگ پس از اجرای قانون هدفمندی یارانهها به این صنعت وارد شد، چراکه نگاههای حمایتی لازم در بحث کشاورزی و تولید گل و گیاه اعمال نشد و همین امر منجر به بروز چالش برای واحدهای تولید شد، به طوری که با افزایش هزینههای تولید، میل و رغبت تولیدکننده به تولید کاهش یافت و عملا کاهش عملکرد اتفاق افتاد.
اسدی با اشاره به وجود تشکلهای فعال در سطح استان افزود: انتظار داریم به شکلی عمل شود که جایگاه اصلی و ویژه تشکل را در استان و کشور ببینیم. چنین نهادی با اعلام تقاضاهای خود به دولت میتواند نقش موثری در رشد صنعت گل و گیاه ایفا کند، از طرفی با رایزنی در زمینه تولید و صادرات از سمت تشکلها، ثمربخشی بیشتری را در این بخش شاهد خواهیم بود.
به گزارش ایسنا، در ادامه این نشست پس از بیان چالشها و مشکلات موجود در عرصه صنعت گل از جانب مسئولان استانی تولیدکنندگان مشکلات خود را این چنین عنوان کردند:
صنعت گل محلات تشنه است
ابراهیم علیپور مدیرعامل اتحادیه گل و گیاه محلات کمبود منابع آب را یک معضل و مشکل اساسی در سطح واحدهای تولیدی مطرح کرد و گفت: شهرستان محلات از ذخیره آبهای زیرزمینی کمی برخوردار است و امسال با بارش کمی که در شهرستان رخ داد این کمبودها کاملا محسوس است.
وی با بیان اینکه در واحدهای نیمهصنعتی تغذیه و آبیاری به روشهای نوین و قطرهای انجام میشود، چراکه در شرایط موجود مجبور به استفاده از این روشها هستیم، افزود: به دلیل کمبود آب موجود تا جایی که امکان دارد بسترهایی برای وارد کردن پساب واحدهای تولیدی به چرخه تولید ایجاد میشود و در برخی فصول مثل اوایل بهار امسال برای اینکه برخی گلهای مورد نیاز بویژه در بخش فضای سبز به بازار برسد واحدهای تولیدی حقابه خود از آب شهرستان و آبهای جاری را مورد استفاده قرار دادند.
بیتوجهی تولیدکنندگان قدیمی به روشهای نوین
علیپور با تاکید براینکه یک واحد تولیدی مسائل و مشکلات زیادی را پشت سر میگذارد تا بتواند بازار فروش خوبی داشته باشد، عنوان کرد: اگر همه مولفهها برقرار باشد، تولید خوب خواهد بود. یکی از مولفهها استفاده از یافتههای محققین و پژوهشکده است که خوشبختانه رسالت خود را به خوبی انجام میدهد و واحدهای تولیدی نیز باید از یافتههای پژوهشکده استفاده کنند، اما رده سنی تولیدکنندگان بالاست و عموما فاقد تحصیلات بالا هستند، این امر مانعی بر سر راه استفاده مفید آنها از یافتههای علمی و استفاده از منابع کارشناسان است.
مدیرعامل اتحادیه گلوگیاه محلات گفت: در حال حاضر گروهی از تولیدکنندگان جوان را تشکیل دادهایم و برای استفاده از یافتههای علمی پژوهشکده و روشهای نوین برنامهریزیهای لازم صورت گرفته است، چراکه امروز کوچکترین خلاء در بازار، تولید را عقب میاندازد و اگر خواهان تولید محصول قابل رقابت با محصولات خارجی هستیم باید با توجه به هزینهها از یافتههای علمی استفاده کرد، اما هنوز تولیدکنندگان قدیمی شهرستان به سمت روشهای نوین روی نمیآورند و به تجربیات خود بسنده میکنند که این امر خود آسیبزاست.
بانک کشاورزی شریک سود!
سجاد خادمی مدیرعامل دهکده گل ارغوان نیز بالا بودن قیمت تمام شده تولیدات، تولید کم و غیرمتمرکز، فقدان صنعت بستهبندی و سورتینگ مناسب برای رقابت جهانی جهت برخورداری از استاندارد برای رقابت در دنیا و نبود تکنولوژی روز و گران بودن آن برای واردات که رغبتی برای وارد کردن تکنولوژی ایجاد نمیکند را از عمده مشکلات صنعت گل و گیاه عنوان کرد و افزود: اگر یارانه و تسهیلات ویژه در این زمینه اختصاص یابد، تکنولوژی روز را میتوان با مهندسی معکوس به سرعت ترویج داد.
وی با بیان اینکه بالا بودن نرخ تسهیلات بانکی توجیه اقتصادی تولید گل را از بین میبرد و عملا نمیتوان کاری از پیش برد، اظهار کرد: برای داشتن نگاه صادراتی باید در ابتدا نگاه ملی به این صنعت داشته باشیم. بانک کشاورزی به عنوان شریک تجاری فقط شریک در سود تولید است، اگر تولیدکنندهای ضرر و زیان ببیند بواسطه چندین نوع تعهد محضری که در زمان دریافت تسهیلات سپرده موظف است تا ریال آخر تسهیلات دریافتی را پرداخت کند تا بانک به سود خود برسد.
خادمی با تاکید بر اینکه بانک کشاورزی به عنوان بانک عامل تخصصی در این زمینه رسالت خود را در حمایت از صنعت گل و گیاه و بخش کشاورزی به درستی انجام نداده است، به بروکراسی دستوپاگیر اداری برای اخذ مجوزهای لازم جهت تاسیس و بهرهبرداری گلخانه اشاره کرد و گفت: دانش کاربردی کم و عدم توانمندی فارغالتحصیلان بخش کشاورزی برای تکمیل پازل علم و تجربه در کنار یکدیگر یکی دیگر از چالشهای جدی در این حوزه است.
ناکارآمدی فارغالتحصیلان کشاورزی برای صنعت گل
وی افزود: تخصصی کردن تولید گل و گیاه مستلزم حضور فارغالتحصیلان کشاورزی است ولی فارغالتحصیلی که توانمند نباشد کارآمد نیز نخواهد بود. هماکنون تجربه کافی در این صنعت وجود دارد، اما باید در کنار آن علم وجود داشته شود.
خادمی با بیان اینکه بخش دولتی مانند پژوهشکده ملی گل و گیاه تا حدی میتواند به این حوزه وارد شود، اضافه کرد: با کوچک شدن بدنه دولت امکان ورود به این عرصه و عملکرد میدانی وجود ندارد و فارغالتحصیلان بخش کشاورزی باید وارد عرصه شوند که البته متاسفانه این قشر نیز تا به امروز توانمند نبودهاند و تنها با آزمون و خطا به تجربه دست یافتهاند.
مدیرعامل دهکده گل و گیاه ارغوان محلات رفع خلاءهایی همچون نبود گل در سبد خرید خانوار ایرانی و پایین بودن مصرف سرانه گل را نیازمند فرهنگسازی دانست و گفت: در کشوری مثل تایلند گیاهانی مانند ارکیده سمبل کشور هستند و به لحاظ فرهنگی این نگاه پراهمیت به گل کاملا بر کشور حاکم شده است، اما در ایران اگر از عامه مردم اسم پنج گل را بپرسید و بخواهید که آنها را از میان دیگر گلها تشخیص دهند، نمیتوانند به درستی این کار را انجام دهند.
خادمی با تاکید بر اینکه فرهنگسازی باید از طریق رسانهها انجام گیرد و صداوسیما و جراید وارد میدان شوند، به روش هیدروپونیک که در چند واحد تولیدی دنبال میشود اشاره کرد و گفت: مصرف آب در این نوع کشت از کشت سنتی بیشتر است چرا که ما در کشور از سیکل بسته در این روش استفاده نمیکنیم و باید مطالعات لازم از طریق پژوهشکده یا دستگاههای دیگر در خصوص کاهش مصرف آب در این نوع کشت انجام گیرد، البته مطالعات در بخش فنی گلخانه، سیستم سرمایش و گرمایش، ساخت گلخانه و سیستم تغذیه نیز در پژوهشکده مغفول مانده است که در این راستا میتوان از فارغالتحصیلان رشتههای الکترونیک، مکانیک و عمران بهرهمند شده و با هدایت آنها در مسیر رفع نیازهای علمی پژوهشی این صنعت نتیجه خوبی گرفت.
صنعت گل دچار خلاء برنامه استراتژیک
به گزارش ایسنا؛ در ادامه این نشست کرباسی عضو هیات مدیره تعاونی ارغوان در خصوص مهمترین چالش حوزه گل و گیاه گفت: چالشهای کنونی به موضوعات مدیریتی برمیگردد. ما در کشور و در محلات برنامه مدون و خاصی در حوزه گل و گیاه نداریم. امروز تولیدکنندگان سنتی و صنعتی با تنوع بالا و کیفیتهای متفاوت در حال تولید هستند و بنا بر میل، انگیزه و تفکرات خود بازار تولید را دنبال میکنند.
وی با تاکید بر اینکه تولیدکنندگان از آینده تولید خود هیچگونه اطمینانی ندارند، افزود: بسیاری از تولیدات در محلات وقتی از فصل خاص خودش بگذرد از بین می رود و ثمره ماهها زحمت تولیدکننده نابود میشود چراکه تولیدکننده چشماندازی از تولید خود نداشته است.
این تولیدکننده گل و گیاه در محلات یکی از مباحثی که در زمره سیاستها و اهداف اقتصاد مقاومتی در کشور مطرح است را تولید صادراتی به منظور ایجاد اشتغال عنوان کرد و با اشاره به اینکه امروز اگر کشوری از ما حجم بالایی از یک محصول را بخواهد توانایی جمعآوری و تولید را نداریم، علت این امر را خلاءهای کمیتی در تولید و عدم تامین کیفیت مد نظر خریدار خارجی و قابل رقابت نبودن تولیدات دانست و اظهار کرد: تولید برای ما هزینه بالایی دارد که امکان رقابت با تولیدکنندگان بزرگ دنیا را از بین میبرد و تنها راهکار عملیاتی برای عبور از این همه مانع داشتن برنامهریزی استراتژیک است.
وی گفت: از یک سال پیش برخورداری از یک برنامهریزی استراتژیک در حوزه گل و گیاه را در پژوهشکده گل و گیاه پیشنهاد کردم که این برنامهریزی را میتوان به صورت پایلوت در محلات اجرایی کرد. قطعا براساس این برنامهریزی میتوان چشمانداز درست 20 ساله را ترسیم کرد و براساس آن چهار هدف پنج ساله و سپس اهداف سالانه برای این صنعت متصور بود تا در نهایت این چشمانداز 20 ساله با سهولت بیشتری تحقق یابد.
کرباسی به عنوان مثال به صادرات به روسیه اشاره کرد و با بیان اینکه در این راستا باید اهداف، کلیه عوامل تولید و تولیدات قابل رقابت را هدفگذاری کرد، تاکید کرد: تولید قابل رقابت نیازمند گلخانههای مجهز، فناوریهای تولید، وجود مجوزهای لازم برای تولید و تامین مواد اولیه ارزانقیمت است و برای تحقق این امر باید در برنامهریزی استراتژیک درباره این مسئله طرح موضوع کرده و تمام عوامل را بررسی کرد.
وی با تاکید براینکه دستیابی به نتیجه مطلوب در خصوص هر یک از این مباحث نیازمند مطالعات دقیق و ایجاد طوفان فکری بین تولیدکننده، وارد کننده و صادرکننده است، افزود: در این برنامهریزی باید لوایحی را به منظور رفع موانع موجود تدوین کرد تا در مجلس موانع قانونی از بین برود، علاوه بر آن نقش وزارتخانههای مرتبط، تولیدکنندگان و صادرکنندگان، تامینکنندگان و صادرکنندگان باید مشخص شود.
کرباسی درخصوص نقش وزارتخانههای مرتبط در زمینه تدوین برنامهریزی استراتژیک در حوزه صنعت گل و گیاه گفت: وزارت جهاد کشاورزی برای پشتیبانی، تحقیق، توسعه و آموزش؛ راه و ترابری برای حمل و نقل کالا؛ وزارت صنعت، معدن و تجارت به منظور تسهیل در مباحث گمرکی؛ وزارت خارجه برای رایزنی اقتصادی؛ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای فرهنگسازی؛ وزارت تعاون برای کمک به تشکیل تشکلها؛ معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در بحث فناوری و نوآوریها در حوزه تولید و وزارت نیرو برای بهرهوری انرژی که باعث کاهش هزینه تولید میشود، میتوانند ایفاگر نقشهای مهمی در صنعت گل باشند.
وزارت کشور و جهاد کشاورزی برنامه استراتژیک تدوین کنند
وی تدوین این برنامهریزی را عاملی جهت تعریف اهداف مشخص و تعیین وظایف تک تک وزارتخانهها دانست و اظهار کرد: امروز هر وزارتخانه براساس دید خود مسیری را در پیش گرفته است، اما علاوه بر ارزشمند بودن این اقدامات باید همجهت شدن مسیرها و اقدامات را نیز میسر کرد و تدوین این برنامه استراتژیک میتواند در این راستا کمککننده باشد، البته مشروط براینکه این برنامه از جانب وزارت کشور و جهاد کشاورزی به عنوان متولی اصلی تدوین شده، بودجه تخصیص داده شده و کار دنبال شود.
این عضو هیات مدیره دهکده گل ارغوان محلات تصریح کرد: صادرات کنونی کشور 31.5 میلیون دلار است در حالی که در سال گذشته 35 میلیون دلار صادرات انجام گرفته است و مسلما این کاهش صادرات متاثر از نبود برنامهریزی استراتژیک است، چراکه این برنامه هدفمند پایش مکرر و مستمر را در درون خود دارد و میتوان علت نرسیدن به اهداف پنج ساله را براساس این پایشها مشخص و نواقص را رفع کرد.
برنامهای وجود ندارد
پس از اشاره کرباسی به خلاءهای موجود در حوزه برنامه استراتژیک در صنعت گل و گیاه، سجادی فرماندار محلات، متولی اصلی رسیدگی به چنین اموراتی را جهاد کشاورزی دانست و با بیان اینکه در حال حاضر اداره کلی در وزارت جهادکشاورزی تحت عنوان اداره کل گل و گیاه فعال است که رسیدگی به این امر باید از آنجا سرچشمه گرفته و ابلاغ شود، تصریح کرد: واقعیت اینست که طبق برآیندهای انجام شده، جدا از چالشهای سیاسی کشور که به بازار خارجی گل ضربه میزند، برنامه استراتژیکی هم در این بخش تهیه نشده است. علیرغم اینکه جهاد کشاورزی عنوان میکند که برنامه دارد، اما برنامهای در زمینه گل و گیاه وجود ندارد یا اگر هست محکم نیست یا به درستی و محکم اجرا نمیشود.
وی یکی از مشکلات اساسی در بحث صادرات را تعریف نشدن ترانزیت هوایی یا زمینی دانست و با بیان اینکه هواپیمای اختصاصی برای صادرات گل وگیاه وجود ندارد، گفت: در شهرستان محلات حتی ماشین اختصاصی برای حمل و نقل گل در اختیار نداریم، در حالی که اگر برنامه استراتژیک در این صنعت داشته باشیم این موارد دیده خواهد شد، البته این امور به پراکنده بودن تولیدات در شهرستان نیز بازمیگردد.
سجادی با بیان اینکه یکی از مباحث اقتصاد مقاومتی درونزا بودن اقتصاد است و برای تحقق آن باید از طریق فعال کردن ظرفیتهای درونی عمل کنیم، افزود: گل و گیاه یکی از پتانسیلهای درونی کشور است که باید مورد توجه قرار گیرد و میتواند سهم بالایی در اشتغال و درآمد کشور داشته باشد.
تهیه طرح محوری گلخانه توسط جهاد کشاورزی
به گزارش ایسنا، شفیعی معاون پژوهشکده ملی گل و گیاه نیز در این نشست با اشاره به تشکیل جلسات متعدد در بحث برنامهریزی استراتژیک که متاسفانه به نتیجه خاصی منتج نمیشود، گفت: این برنامهریزی باید از طریق دفتر گل و گیاه وزارت جهاد کشاوری در بعد هدایتی و از طرفی وزارت صنعت، معدن و تجارت به منظور بازاریابی و توسعه تجارت خارجی تدوین شود.
وی گفت: نمیتوان انتظار داشت که بخش خصوصی به تنهایی به این حوزه وارد شود. بازارهای خوبی در اختیار داریم، اما بررسی وضعیت موجود و سازوکار بازار و امکان صادرات گل در تخصص وزارت صنعت است، البته براساس تجربه 30 سال گذشته نباید در این حوزه چندان به دولت امیدوار بود و تشکلهای خصوصی باید خود این مهم را برعهده بگیرند و کار را پیش ببرند، چنانکه بزرگترین بازار گل دنیا توسط یک تشکل ایجاد شده است. البته تشکلهای ملی در 10 سال اخیر بسیار ضعیف شدهاند، در حالی که در گذشته فعال بودند، با اینهمه اگر تشکلها وارد عرصه شوند میتوانند موفق عمل کنند.
دستهگل دولت گذشته برای صنعت گل/انحلال معاونت باغبانی فرصت رایزنی را از بین برد
معاون جهاد کشاورزی استان مرکزی در پاسخ به نبود برنامهای مدون در جهاد کشاورزی در خصوص گل با اشاره به اینکه برنامهای در سازمان تحت عنوان طرح محوری گلخانه در حال تدوین است و قطعا در این مبحث باید موارد لازم لحاظ شود، خاطرنشان کرد: متاسفانه معاونت باغبانی وزارتخانه که متولی مباحث گل و گیاه است در دولت قبل منحل شد چراکه رویکرد مسئولان آن زمان حمایت از محصولات استراتژیک مثل گندم بود که این اقدام منجر به عقب افتادن کشور در این بخش شد و فرصت رایزنی را از بین برد، اما از ابتدای کار دولت یازدهم مجددا معاونت باغبانی احیا شد و امروز در زمینه اصلاح و نوسازی گلخانههای قدیمی، حمایت از طرحهای تولیدی استاندارد و پژوهش گل و گیاه زینتی برنامه داریم که طی برنامه ششم به دست مسئولان خواهد رسید.
اسدی یکی از مسائل مورد نیاز در بخش گل را همکاری دستگاههای مرتبط دانست تا امور به صورت همسو پیش برود و با بیان اینکه یکی از مسایل مهم در تولید گل و گیاه گلخانهای سوخت است و افزایش قیمت سوخت براساس برنامه هدفمندی یارانهها از اقداماتی است که باعث افزایش قیمت تمام شده تولید شده و قدرت رقابت را کاهش می دهد، گفت: این در حالی است که در دنیا نسبت به این بخش نگاه ویژهای وجود دارد و شرایط برای تولید گل بسیار تسهیل میشود، براین اساس وزارت جهاد کشاورزی نیز در رویکرد حمایتی خود تلاش بیشتری را مد نظر دارد.
نجات دولت از یارانه، مصداق نجات مردم است
در ادامه این نشست، فرماندار محلات به دیگر مشکلات واحدهای تولید گل و گیاه پرداخت و با اشاره به اینکه از سال 91 که ارزش پول ملی به یک سوم کاهش یافت کشاورزانی که میخواستند با نقدینگی 100 میلیون تومان واحد خود را اداره کنند در طول سال، مجبور بودند با 300 میلیون تومان این کار را انجام دهند که کار دشواری بود، گفت: علاوه بر آن واردات نهادهها با دلار یا یورو انجام میگیرد و تولیدکنندگان برای خرید نهاده نیز مجبور به پرداخت هزینه سه برابری شدند، در نهایت این مشکلات که ریشه در کاهش ارزش پول ملی دارد باعث افزایش هزینه تولید شده و امکان رقابت از بین میبرد.
وی این چالش را جدی دانست و در ادامه به عدم وجود نقدینگی، به حداقل رسیدن درآمد و بدهکار بودن دولت اشاره کرد و با بیان اینکه دولت باید بار یارانهها را نیز به دوش بکشد، اظهار کرد: اگر تا آذرماه 89 دولت باید سه میلیون نفر را حقوق میداد، پس از آن باید 70 میلیون نفر را حقوق میداد و در این شرایط باید هرآنچه دریافت میکرد و میکند را به مردم بدهد که خود از عوامل اصلی رکود در کشور است و در حقیقت اگر دولت بتواند خود را از یارانه خلاص کند مردم را نجات داده است.
وی افزود: براساس آنچه گفته شد هیچ حجمی از نقدینگی در اختیار دولت وجود ندارد که به کمک آن تعهدات بخش کشاورزی و دیگر بخشها عملیاتی شود، اگرچه امسال پیشبینی شده است که تسهیلات با نرخ ارزانتر به تولیدکننده اعطا شود، اما این عدم وجود نقدینگی گذشته از پیچیدگی دریافت تسهیلات خود به مشکلی بزرگ برای تولیدکنندگان بدل شده است.
سجادی تصریح کرد: نرخ بیش از 20 درصدی تسهیلات به هیچ عنوان برای تولیدکننده مقرون به صرفه نیست، ضمن اینکه قدرت رقابتی نیز باقی نمیگذارد و همین مقدار صادرات موجود محصولات نیز به دلیل مزیت نسبی بالاست که فراهم شده است، اما اگر خواستار توسعه صادرات هستیم باید تسهیلات ارزانقیمت و بستههای حمایتی در اختیار تولیدکننده قرار دهیم که امسال این حمایتها در برنامه بودجه سالانه دیده شده است.
وی با اشاره به تسهیلات 16 هزار میلیارد تومانی که بخشی از آن به حوزه کشاورزی اختصاص خواهد یافت تا تولیدکننده تولید ارزان و قابل رقابتتری داشته باشد، افزود: با تقسیم این مقدار تسهیلات که در بخش کشاورزی با سود 14 درصد پیش بینی شده امید است بخشی از مشکلات برطرف شود، هرچند این رقم نیز پس از تقسیم میان استانها میزان بالایی نخواهد بود، اما به هرحال بخشی از نیاز را مرتفع میکند.
سجادی اضافه کرد: اگر در زمان تقسیم این تسهیلات از سوی تمام زیرشاخهها درخواست دریافت تسهیلات داشته باشیم باید براساس مزیتها اقدام به تخصیص کنیم. نباید تسهیلات را به صورت باز در بخش کشاورزی ارائه کنیم، هرچند در حال حاضر امروز عمده مشکل صنعت گل و گیاه شهرستان کمبود آب است.
ترس گلکاران از عدم استحصال آب
وی با اشاره به وضعیت کنونی دهکده گل شهرستان که شامل 70 قطعه یک هکتاری واگذار شده است و 20 درصد آن به بهرهبرداری رسیده است، عنوان کرد: آب مصرفی دهکده از آبهای سطحی شهر که در دو حوضچه لاستیکی با ظرفیت یک میلیون متر مکعب جمعآوری میشود، تامین میشود که البته این منبع کاملا شکننده است چراکه امسال که با کمبود 30 درصدی بارشها در شهرستان روبرو بودیم این دو حوضچه به ظرفیت نهایی خود نرسیدند و این امر خود یکی از دلایلی است که باعث شده در حال حاضر تنها 20 درصد دهکده به بهرهبرداری برسد.
فرماندار محلات با بیان اینکه تولیدکننده ترس از عدم دسترسی به آب دارد و به تبع آن دست به توسعه تولیدات خود نمیزند، افزود: توسعه تولیدات و توسعه دهکده نیازمند منبع قابل اطمینان آب است تا تولیدکننده با طیب خاطر تولید کند، این منبع ایمن تنها پساب شهرستان است که خوشبختانه فلزات سنگین ندارد.
وی اضافه کرد: در حال حاضر حدود 40 تا 45 لیتر در ثانیه آب از خروجی آب تصفیه خانه در اختیار داریم که به مرور با متصل شدن مابقی شهر محلات به سیستم فاضلاب این حجم آب افزایش مییابد. کارشناسان آب از این طرح بازدید کردهاند و اعتباراتی برای مطالعه در این حوزه پیش بینی شده است. سال گذشته برای مطالعه وضعیت موجود 10 میلیون تومان اعتبار در نظر گرفته شد که چهار میلیون تومان تخصیص یافت و شرکت آب منطقهای با مشاور قرارداد مطالعاتی بست. امروز در حال بررسی میزان آب مورد نیاز و میزان نهایی مقدار آب قابل استفاده پس از تکمیل سیستم فاضلات شهر هستیم. علاوه بر آن دو حلقه چاه برای تامین آب در دهکده پیش بینی شده است، اما با توجه به حجم سفرههای آب زیرزمینی تمرکز خود را در بحث پساب مصروف کردهایم که اگر مطالعات تا پایان سال پایان گیرد و حجم آب اجازه دهد فاز دوم گلخانه نیز راهاندازی خواهد شد.
وی تاکید کرد: در 70 درصد پهنه کشور منبع قابل اطمینان ما استفاده از پساب برای تامین آب کشاورزی است و متولی این حوزه نیز آب منطقهای است.
کرباسی نیز کمبود آب را یک نگرانی و چالش بزرگ برای تولیدکننده دانست و گفت: اواخر تابستان گذشته نگرانی بسیاری در این زمینه وجود داشت به شکلی که بسیاری از تولیدکنندگان از توسعه تولیدات خود منصرف شدند و امروز واحدهایی که در سطح سه هزار متر مربع فعال هستند، جرات توسعه واحد خود را ندارند.
این تولیدکننده افزود: تامین آب جزو تعهدات جهاد کشاورزی است که در زمان سرمایهگذاری این مهم را متعهد میشود، اما امروز بانک برای دریافت وام از تولیدکننده تضمین میگیرد که اگر مشکلی پیش آمد یا با کمبود آب مواجه شدید باید وام خود را تا ریال آخر پرداخت کنید و عملا تولیدکننده را تحت فشار قرار میدهد، اینجاست که ترس از آینده امکان توسعه را سلب میکند، در حالی که مسئولان مرتبط باید مشکل آب را برطرف کنند.
مکانیابی نادرست گلخانههای جدید!
معاون پژوهشکده ملی گل و گیاه با تاکید بر پتانسیل بالای این صنعت در بحث ارزآوی که به صورت جدی به آن پرداخته نشده است، گفت: بهرهوری مزیت مهمی است که در صنعت گل و گیاه بویژه در کنترل بحران آب باید مورد توجه قرار گیرد، البته در سیاستهای جدید و برنامه ششم توسعه کشتهای گلخانهای دیده شده است.
وی افزود: براساس آخرین آمار سال 93 سطح زیرکشت گل در کشور شش هزار و 193 هکتار است که در این مساحت به صورت متوسط شش هزار لیتر در ثانیه مصرف آب انجام میگیرد. این حجم آب سالانه چهار هزار میلیارد تومان درآمد به همراه 20 تا 40 میلیون دلار ارزآوری و 100 هزار اشتغال مستقیم به همراه دارد. اگر این مزایا را با زراعت مقایسه کنیم با توجه به حجم آب مصرفی بسیار بالای این حوزه در مقایسه با تولید گلوگیاه میتوان بر روی پتانسیل اقتصادی گل و گیاه سرمایهگذاری بیشتری کرد، از طرفی از بعد جهانی نیز این صنعت از مزایای بالایی برخوردار است و کشورهای کوچکی مثل هلند و بلژیک توجه بالایی به بخش گل و گیاه به عنوان یک صنعت ارزآور داشتهاند.
الگوی کشت چالش مهم صنعت گل
اما به گفته شفیعی چالش مهم صنعت گل و گیاه الگوی کشت است.
وی با اشاره به اینکه مکانیابی کشت سنتی در استانهایی همچون تهران، مرکزی، خوزستان و استانهای شمالی کشور به درستی انجام شده است، افزود: متاسفانه در اقدامات توسعهای جدید که به ایجاد 194 شهرک گلخانهای در نقاط مختلف کشور منجر شد، مکانیابی درستی صورت نگرفته است.
وی با بیان اینکه در حوزه صنعت گل و گیاه از آمار به روز خبری نیست و این خلاء یک چالش پیش پای توسعه است، اظهار کرد: در صنعت گل و گیاه باید آمار به روز در اختیار باشد، چراکه در هر گلخانه کشت ماهانه وضعیت متفاوتی وجود دارد و این نبود آمار دقیق پارادوکس بزرگی را بر این صنعت حاکم کرده است.
معاون پژوهشکده ملی گل و گیاه گفت: نبود آمار دقیق باعث میشود که خریدار خارجی علیرغم تولید انواع گل در ایران نتواند نیاز خود را آنگونه که باید مرتفع کند و از طرفی در برخی مناطق حجم بسیاری از تولیدات روی دست تولیدکننده میماند چرا که آمار و اطلاعات و برنامهریزی دقیق و به روزی در این بخش وجود ندارد، از سوی دیگر در بحث الگوی کشت یکی از امتیازات کشور تنوع اقلیم است و یکی از راهکارهای کاهش هزینههای سربار، تولید محصول براساس مزیت نسبی هر منطقه است، البته در وهله اول باید مکانیابی تولید به درستی انجام گیرد، سپس با انتخاب الگوی کشت درست میتوان به افزایش کیفیت و کاهش قیمت تمام شده محصول که از ضرورتهای بازار است، دست یافت.
عدم احساس نیاز به تحقیق در بخش تولید!/ترویج به درستی انجام وظیفه نمیکند
وی تصریح کرد: در بحث استفاده از پژوهشهای مرکز تحقیقات مشکلاتی وجود دارد. در بخش دولتی تحقیقات در حوزه گل جایگاه خود را در سطح ملی پیدا کرده است، اما انتقال یافتههای تحقیقاتی با مشکلاتی مواجه است. در وزارت جهاد کشاورزی پل ارتباطی بین تحقیق و تولید بخش ترویج است که متاسفانه در این زمینه به درستی عمل نشده و یافتههای تحقیقاتی تنها در همایشها و کنفرانسها ارائه یا به صورت مقاله منتشر میشوند. پژوهشکده سعی دارد این فضا را با جلسات ماهیانه با تولیدکنندگان بشکند که تا حدی موفق بوده است، اما در واقع بخش تولید باید به یافتههای تحقیقاتی احساس نیاز پیدا کند که متاسفانه از آنجاکه حجم تولید بالا نیست این نیاز نیز حس نمیشود.
وی افزود: به عنوان مثال زمانی که یک گلخانهدار 50 نوع گل تولید میکند، گاهی به نیازهای یک گونه خاص توجه نمیکند و در نتیجه احساس نیاز به یافتههای تحقیقاتی در تولیدکنندگان خرد ایجاد نمیشود، البته تولیدکنندگان عمده به این احساس نیاز کرده و باور به لزوم تعامل با مرکز تحقیقات دست یافتهاند.
اقتصادی 7:43:59 1395/04/19954-3591-5 كد خبر
میرعلی هایی که نمی شناسیم
اجتماعی 8:57:59 1395/05/27954-17184-5 كد خبر
قدیمترها آنزمان که از سونوگرافی و این چیزها خبری نبود اولین سوالی که بعد از تولد نوزاد پرسیده میشد اینبود کهنوزاد دختر است یا پسر.
پاسخی که براساس مشاهدات عینی داده میشد، تکلیف را برای همه روشن میکرد و حالا هم که به برکت سونوگرافی همه چیز از چند ماهگی جنین روشن است تکلیف از همان چند ماهگی برای همه روشن است، سرنوشت نوزاد روشن است و جالب اینکه خانواده و اجتماع آموزشهایی خاص برای پسر یا دختر را از همان زمان آغاز میکند، اینکه چه رنگی بپوشد و رفتارش چگونه باشد و ... .
از این رو تفاوت بین پسر و دختر در تمام مراحل رشد آنها وجود دارد تا اینکه به سن بزرگسالی میرسند و چنانچهفرد نتواند خودش را با خصوصیاتی که برای مرد یا زن بودن در فرهنگ تعریف شده تطبیق بدهد این نظر کارشناسی مطرح میشود که فرد مبتلا به اختلال هویت جنسی شده و البته تاکید میکنند که در احساس هویت جنسی یعنی احساس متعلق بودن به یک جنسیت خاص باید میان کسانیکه اختلال هویت جنسی دارند با افرادی که دو جنسی هستند تمایز قایل شد.
به گزارش ایسنا، منطقه مرکزی، در اختلال هویت جنسی افراد تمایل یا اصرار به تعلق داشتن به جنس مخالف دارند که به دو صورت خود را نشان میدهد، یکی کلامی است یعنی فرد ابراز میکند کهمیخواهد به جنس مخالف متعلق باشد و غیرکلامی به این معنی که رفتاری انجام میدهد که شبیه به رفتار جنس مخالف است.
به اعتقاد پزشکان واژه علمی ترنس "سکشوالیته" برای افرادی به کار برده میشود که دارای اختلال هویت جنسی هستند، یعنی فردی که از جنسیت خود راضی نیست و به هیچ عنوان روح و روان خود را متناسب با جسم غالب خود نمیداند و خود را از جنس مقابل میداند. یعنی فردی که از نظر فیزیکی و ظاهری مذکر است اما از نظر روحی و روانی دارای تمام خصوصیات روحی و روانی دختران و زنان است، یا بر عکس فردی که از نظر ظاهری و فیزیکی مونث است، اما از نظر روحی و درونی دارای تمام خصوصیات مردان و پسران است و این تضاد بین روح و جسم همان اختلال هویت جنسی نامیده میشود.
اما "هرمافرودیسم" یا دو جنسی بودن، نوعی اختلال و اشکال آناتومیک است یعنی در بدن فرد مبتلا، اندامهای جنسی هر دو جنس مونث و مذکر وجود دارد و بە طور مثال ممکن است دستگاه خارجی تناسلی شخص، مردانه باشد اما ارگانهای زنانه مثل رحم و تخمدان نیز در بدن او به شکل ناقص وجود داشته باشد، چنین فردی دوجنسی قلمداد میشود.
به اعتقاد روانپزشکان اختلاس "تیاس"ها، اختلال در احساسات و هیجانات و تمایلات آنهاست یعنی فردی که به لحاظ ژنتیک و ظاهر فیزیکی زن است، احساسات و تمایلات و رفتارهایش مردانه است و درباره خودش معتقد است کە باید مرد میشد؛ یعنی احساس میکند که تمایلات و احساسات و روحیات مردانهاش در یک قفس زنانه گیر افتاده است، مثل مردها رفتار میکند و حتی پس از رسیدن بە سن بلوغ، تمایلات جنسیشان هم مثل جنس مخالفشان است.
به گزارش ایسنا، مقدمه فوق که براساس نظریات پزشکی در خصوص دوجنسیها تنظیم شد شاید این سوال را در اذهان مخاطبین بوجود آورد که نگارنده به دنبال ارائه چیست؟ با داستان "امیرعلی" سوژه گزارش ما همراه شوید تا رفع ابهام شود.
امیرعلی که متولد یکی از روستاهای ساوه است یکی از این مواردی بود که در قفس زنانه گرفتار شده بود، اما با تلاش و پشتکار و صبر توانست خود را در محیط کوچک و محدود روستا که بیشتر مردم یکدیگر را میشناسند از این قفس برهاند و ثابت کند که مرد است.
امیرعلی با شرم و حیا لب به سخن گشود، و این چنین روایت کرد: اسم دخترانهام رقیه بود از بچگی عاشق لباسهای پسرانه بودم از لباسهای دخترانه متنفر بودم، با پسرها بازی میکردم و رفتارم برای خانواده عجیب بود. بارها به این دلیل از سوی خانوادهام کتک میخوردم، آنها مرا درک نمیکردند و وجود اختلال جنسی در من را نمیپذیرفتند.
وی با بیان اینکه تنها افرادی مانند خودم درک میکنند که بچههای مبتلا به این حس چقدر تنها هستند، افزود: والدین این کودکان معمولا مشکلات فرزند خود را نمیپذیرند یا با نامهربانی، عصبانیت و سرکوفت به فرزند مبتلا واکنش نشان میدهند. عموما خانوادهها تحت تاثیر دیدگاههای فرهنگی و اجتماعی حاضر به قبول چنین مسئلهای نمیشوند، چرا که آشکار شدن آن را مساوی با بیآبرویی، بر سر زبانها افتادن و از دست دادن حس اعتماد دیگران میدانند.
امیرعلی گفت: رفتارهای پسرانهام به حدی بود که هنگامی که به نانوایی میرفتم در صف مردانه میایستادم و به دلیل این رفتارها در کلاس اول راهنمایی مجبور به ترک تحصیل شدم و در سن 12 سالگی با وجود دختر بودنم درخواست زن کردم و این درخواست نیز با برخورد خانواده همراه بود.
وی افزود: به سن بلوغ که رسیدم حتی یک خواستگار هم داشتم و پدر و مادرم به من اصرار داشتند که باید ازدواج کنی، اما پذیرش این موضوع برایم بسیار دشوار بود و نمیتوانستم زن بودن خودم را بپذیرم، تا اینکه علیرغم مخالفت پدرم به روانپزشک در ساوه مراجعه کردم و وی مرا به کمیسیون پزشکی تهران برای انجام اعمال جراحی ارجاع داد و سختی کارم از آنجا آغاز شد چون هزینه انجام سه مرحله جراحی را نداشتم و کسی هم از من حمایت مالی نمیکرد.
امیرعلی به ناچار با پوشش پسرانه به صورت شبانهروزی آغاز به کار کرده تا مخارج عمل جراحی را فراهم کند، وی در اینباره گفت: شبها به عنوان نگهبان کار میکردم و روزها هم به سختی کار می کردم و با وجود عدم حمایت و مخالفت پدرم توانستم با فراهم کردن پسانداز در یکی از بیمارستانهای تهران موفق به انجام اعمال جراحی و تغییر جنسیت خود از زن به مرد شوم.
وی افزود: با سپری کردن مشکلات بسیار و سه مرحله عمل جراحی پرهزینه در سال 92 با وجود شرایط مالی بسیار بد تصمیم به ازدواج گرفتم و 150 هزار تومان پول قرض کرده و در محضر همسرم را عقد کردم. پدرم حتی حاضر نبود برای عقدم در محضر حاضر شود، اما حالا که بیمار است سعی میکنم به او خدمت کنم.
امیرعلی که حالا تکلیف جنسیت خود را مشخص کرده با مشکلات دیگری روبروست، اسم دخترانهاش برایش آزاردهنده است چراکه در محیط روستا وقتی برخی میخواهند اذیتش کنند یا سربسرش بگذارند به آن اسم صدایش میزنند و این شرایط با مشکلات روحی و روانی خاصی برای او همراه است، لذا به مرکز پیشگیری از آسیبهای اجتماعی شهرداری ساوه مراجعه کرده و از راهنماییهای روانشناس و مددکاران این مرکز بهرهمند شده است.
به گفته وی، شهردار ساوه نیز در چهارچوب قانون با توجه به مشکلات جسمی و روحی، موانع ساخت یک منزل 45 متری را برایش مرتفع ساخته است و او که تا آنزمان تقریبا از تمامی حمایتها بویژه از سوی خانوادهاش بینصیب بوده است، علاوه بر تقدیر از فعالیت مرکز پیشگیری از آسیبهای اجتماعی شهرداری ساوه از تمامی مدیران شهری همچون معاونت خدمات شهری و مسئول مرکز که مرا مورد حمایت قرار دادند، تقدیر کرد.
وی در پایان این گفتگوی کوتاه از مسئولان و خیرینی که صدایش را میشنوند، خواست به او کمک کنند تا با برخورداری از یک شغل آبرومند بتواند تامین مایحتاج خانوادهاش را تامین کرده و بتواند یک مرد برای خانوادهاش باشد چراکه از راهی پر از پرتگاه، سنگلاخ و ناملایمات گذشته، خود را از آسیبهای اجتماعی دور کرده و به اینجا که هست رسانده است.
دردی در محاصره ناآگاهی
به گزارش ایسنا، امثال امیرعلی به نسبت افراد یک جامعه فراوان نیستند، اما مشکلاتشان بسیار زیاد و بزرگ و بویژه در جوامع سنتی و و کوچک بسیار بزرگتر است.
عدم شناخت افراد جامعه از چنین بیماریهایی معضلات بسیاری را برای اینگونه افراد فراهم آورده و بیتوجهی به چنین مواردی گاه تبعات اجتماعی غیرقابل جبرانی را نیز برای جامعه به بار میآورد.
یک کارشناس ارشد روانشناسی بالینی با تاکید بر اینکه بحث هویت جنسی را نباید با دوجنسی بودن یا ترنس سکشوالیتی اشتباه بگیریم در این رابطه به خبرنگار ایسنا گفت: فردی که از نظر هویت جنسی دچار مشکل شده است افکار و رفتارهایی دارد که مخالف با جنسیت اوست.
علی توکلی افزود: اساسا هویت به مواردی مربوط میشود که با پاسخ دادن به سوال «من کیستم؟ » به تعریف آنها میپردازیم. هویت جنسی نیز عبارتست از اینکه فرد به لحاظ فرهنگی، اجتماعی و فردی رفتارهایی را از خود بروز دهد که در فرهنگ خود آشکارا به وسیله آن رفتارها جنسیت و هویت جنسی خود را بازتعریف کند.
وی بیان کرد: معمولا وقتی کسی که نسبت به جنسیت خود اعتراض دارد یا به لحاظ ملاکهای فرهنگی رفتارهایی را بروز میدهد که متعارض با رفتار جنسیتی اوست، در این صورت میگوییم فرد دچار اختلال هویت جنسی شده است.
این روانشناس افزود: این اختلال ریشه در کودکی فرد دارد و اینکه او چه کسانی را به عنوان الگوهای رفتاری و فکری خود برگزیده یا در خانوادهاش چه کسی به عنوان فردی تاثیرگذار میتواند در زندگی سایرین موثرترین نقشها را بازی کند. این اختلال یک اختلال در باور فرد است لذا برای درمانش لازم است با افرادی که متخصص در درمان اختلالات روانی جنسی هستند مشاوره شود.
به گفته توکلی، اما در مورد ترانس سکشوالیتی یا دو جنسی بودن فرد هم دارای اندام جنسی مردانه و هم زنانه است . این اختلال به نظر میرسد که بنا به دلایل تلقیح مختلط کروموزمهای مردانه و زنانه در زمان شکلگیری جنین رخ میدهد که اگر والدین نسبت به رفتارها، نوع برقراری ارتباط و پوشش فرزندشان آگاهانه واکنش نشان دهند خیلی سریع میتوانند به مشکل فرزندشان رسیدگی کنند و به او در فرآیند درمان اعتماد به نفس داده و عزت نفس او را تقویت کنند. این اختلال یک اختلال در ساختار فیزیکی و آناتومیک است که بوسیله اعمال جراحی تطبیق جنسیتی قابل درمان است.
خطر آسیب های اجتماعی
وی ادامه داد: متاسفانه در مورد امیرعلی والدین به دلیل ناآگاهی و تعصبات فکری رفتارهایی را انجام دادند که میتوانست احتمال بوجود آمدن آسیبهای فردی و اجتماعی بسیار شدیدی را برای او به دنبال داشته باشد.
این کارشناس روانشناسی بالینی تصریح کرد: در این زمینه نقش و رسالت رسانههای گروهی حائز اهمیت است. رسانههای گروهی باید تلاش کند براساس پژوهشهای علمی نسبت به ساختن برنامههایی که به امثال والدین امیرعلی که در جامعه ما کم نیستند پرداخته و به این افراد آگاهی لازم را بدهند و از رخ دادن اتفاقات آسیبزا چه برای فرد مبتلا و چه برای جامعه پیشگیری کنند.
وی تاکید کرد: همچنین سازمانهای دولتی و مردمنهاد مخصوصا سازمان نظام روانشناسی و انجمن روانشناسی مسئولیتهای سنگینی در این زمینه دارند.
توکلی گفت: علیرغم اینکه مراجع عظام در زمینه رفع مشکلات مربوط به این افراد فتواهای جامع و خوبی را صادر کردهاند و سازمانهای مردمنهاد و دولتی با بهرهگیری از افراد شاخص فرهنگی مانند بازیگران و ورزشکاران از این افراد حمایت میکنند و سعی در افزایش آگاهی آحاد جامعه نسبت به این افراد و مشکلات خاص آنها دارند، اما هنوز هم در میان مردم هستند کسانی که در مواجهه با این افراد واکنشهای هیجانی منفی نشان میدهند.
هرچند ساختن اینگونه برنامهها که مربوط به مسائل جنسی است در ایران جسارت بسیار بالایی میخواهد، اما بیماری نیز همچون دیگر بیماری ها نیازمند توجه و این افراد همچون دیگر افراد جامعه صاحب حق رسیدگی به مشکلاتشان هستند و در این مسیر افزایش آگاهی خانوادهها، جامعه و مسئولان یک عنصر اساسی در راستای رفع مشکلات است.
ایسنا منطقه مرکزی
مطالب مرتبط:
-
توقف قطار شهری اراک در ایستگاه اما و اگرها
-
گامهای استوار تولید ملی در روستاهای آشتیان
-
درد کزازی ها هنوز شنیده نشده است!
-
نفس کسبه سنتی اراک در زرق و برق فروشگاه های زنجیره ای به شماره افتاده است
-
شکست قلب انار زیر گام های سنگین گرمازدگی
-
برکت خدا را سرطانزا نکنیم!
-
رونق پخت غذای نذری ماه محرم در شازند
-
تعزیه استان مرکزی به زیبایی واقعه کربلا را به تصویر میکشد
-
در بخش جراحی شلوغترین بیمارستان استان مرکزی چه میگذرد