اقتصاد مقاومتی؛ تولید - اشتغال | جمعه، ۵ خرداد ۱۳۹۶

نان های سنتی مردم فراهان - نمایش محتوای نوروز

 

 

نان های سنتی مردم فراهان

Loading the player...

دانلود

 

متقضاي زندگي دامداري و كشاورزي منطقه، اغلب مواد غذايي مردم را لبنيات و فرآورده‌هاي لبني چون شير، پنير، سرشير، ماست، دوغ و ... تشكيل مي‌داده است. و امروزه نيز مواد لبني جزء لايتجزاي سفره‌هاي مردم است و براي تأمين اين نياز خانوارها از گذشته‌هاي بسيار دور چند گاو و چندين گوسفند داشته‌اند و سالمندهاي روستايي راز عمر طولاني و سلامتي و شادابي خود را مرهون لبنيات سالم و طبيعي مي‌دانند كه اغلب خوراك يا بخشي از هر سه وعده غذايي روزانه آنها را تشكيل مي‌دهد در گذشته عمده مواد غذايي از مشتقات لبني بوده است.

نان‌هاي سنتي  فراهان

مردم منطقه براي خوردن غذا (صبحانه، نهار، شام) لفظ نان را به كار مي‌برند كه احتمالاً نشان از قوت قالپ كه همان نان بوده است مي‌باشد.

1- گِرده: اين نام 15 الي 20 سانتي‌متر به ضخامت 2 تا 3 سانتي‌متر مي‌باشد تقريباً شبيه سنگك ولي ضخيم‌تر و كوچكتر از سنگك مي‌باشد. كه در حدود 30 ـ 25 سال قبل نيز پخته مي‌شد ولي هم اكنون پخت نمي‌شود براي پختن آن از آب پنير نيز استفاده مي‌شود. و با اين مواد مزه شيريني پيدا مي‌كند گاهي روي آن به تخم‌مرغ آغشته و در حرارت هيزم و هيمه درون تنور پخته مي‌شود. به نظر مي‌رسد كه اين نان جنبه مذهبي و آئيني داشته و در مراسم خاصي پخته مي‌شده است. گرده طعم متفاوتي با نان‌هاي رايج دارد ولي به نظر مي‌رسد كه پخت آن در منطقه منسوخ شده است.

2ـ نان لواش: نان تقريباً نازك ولي نه به نازكي لواش تقريباً قطري دو برابر آن دارد كه پنجه‌كش و وردنه كش مي‌شود كه بيشترين پخت نان و مصرف خوراكي اهالي را دارد. بهترين نان لواش از گندم بهاره بدست مي‌آيد.

3ـ فطير (كاك): قرص نان شيرين و ترد است كه همان نان بي‌مايه است كه آنرا از آرد گندم، شكر، روغن، تخم‌مرغ و كنجد كه بر روي آن مي‌پاشند تهيه مي‌شود و براي سوغات سفر يا مراسم عيد نوروز تهيه مي‌شود.

4ـ نواله: نان ويژه سگ‌هاي چوپانان است كه از خميرهاي اضافي نان بصورت گوله‌هاي بزرگ و گرد تهيه مي‌گردد.

5ـ نان والكواس: از آرد و گياه و الكواس كه شفا‌بخشي است تهیه می شود

6ـ نانِ سبزي: از آرد و تره و سبزيجات ديگر تهيه شده است.

Traditional bread of Farah