فتیرپزی در اراک

 

فتیرپزی از سنت های بجا مانده از گذشته های دور اهالی استان مرکزی به خصوص شهر اراک در روزهای نوروز است. در گذشته های دور همزمان با فرا رسیدن عید نوروز و یا دیگر اعیاد مذهبی و ملی، زنان به کمک سایر اعضای خانواده فتیر که به اسامی دیگری چون نان شیرمال، کسمه، و در بعضی اقوام نان ننه پیر خوانده می شود آماده می کردند.

معمولا اهالی یک محل یا تعدادی از خانواده های فامیل در خانه یک نفر به خصوص فردی که مسن تر بوده جمع می شدند فتیر مخصوص نوروز که نوعی کلوچه است می پختند و با قرار دادن یک مهره آبی رنگ (چشم و نظر) و بعدها با قرار دادن یک سکه پول در خمیر یکی از کلوچه ها، شانس خود را امتحان می کردند. گفتنی است هم اکنون نیز بسیاری از شهرهای ایران به خصوص شهرهای مرکزی، اراک را با سوغات آن یعنی "فتیر "می شناسند

این سنت امروزه نیز در بعضی نقاط استان مرکزی به روال خود ادامه دارد نانی خوشمزه که برای تهیه ان به مقداری ارد، شکر، شیر، زرده تخم مرغ، کره و کنجد نیاز است.